Wist u dat…

Op deze plaats kan u tweewekelijks een ‘weetje’ lezen over het gildenleven.

Geen Cultuurprijzen in 2020

Dit jaar geen cultuurprijzen omwille van corona, maar de cultuurraad bedacht een alternatief. Want 2020 was een jubileumeditie: 15 jaar cultuurprijzen én 5 jaar publieksprijs. In een videomontage blikken we terug op de afgelopen 15 jaar (en werpen we vast een blik op de toekomst).

Je kan het definitieve filmpje hier bekijken! https://www.youtube.com/watch?v=ilt8_mG3C1I

 
Rik Ouwerkerk  nieuwe uitbater ‘De Guld’

Na het vertrek van Dimmi en Emma uit de Guld in juli, en het daaropvolgende faillissement van hun zaak, hebben we een nieuwe uitbater gevonden voor ons lokaal ‘De Guld’. Rik Ouwerkerk heeft, in samenwerking met de Gilde, de zaak een volledige make-over gegeven en opende op 8 november 2019 zijn ‘bruine kroeg’ met een receptie voor de gildeleden. 

Zaterdag 9 en zondag 10 november is het officiële openingsweekend; zaterdag was het reeds ‘vollen bak’ en op zondag is het weer alvast veelbelovend en nodigt uit tot een nuttigen van een drankje op het mooiste terras van Wortel. 

ONZE  OUDST  GEKENDE KONING

Joos (Joes?) Van Brederode was zo’n slordige 500 jaar geleden, in 1518, koning van onze gilde. Daarmee is hij de oudst door ons gekende koning van St.-Joris Wortel.

Vermoedelijk was vermoedelijk familie van de Lalaing en auteur van de ‘caert(en)’, opgemaakt als overeenkomst tussen graaf de Lalaing en de gilden van (het Land van) Hoogstraten.

Joos Van Brederode, geboren in 1457, is naar alle waarschijnlijkheid de zoon en het zevende kind van Reinout van Brederode en Lysbeth Willems.
Na het overlijden van Lysbeth Willems huwde Reinout van Brederode een tweede maal met Yolante de Lalaing, nicht van Joost de Lalaing, die stafhouder was in Haarlem. Ook Yolante kreeg zeven kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.